Balsam Mountain Preserve, Sylva, NC (Arnold Palmer Design Company)

This was a short project to renovate the bunkers on a single green at this dramatic mountain-top golf course designed by Arnold Palmer Design Company.  Originally built in the 2000s, the resort community course wanted to address the maintenance and design of their bunkers.  Current Arnold Palmer Design senior associate Thad Layton was brought in to put together a plan of attack, which included using capillary concrete liner and bringing in Hochstein Design to shape the bunkers.  As a trial run, we just worked on one hole, the wild downhill 8th.

Before image of the work site during the demo process.

Before image of the work site during the demo process.

After image just as work is finishing up. The two bunkers are complete, and the 3rd on the left is getting filled in.

After image just as work is finishing up. The two bunkers are complete, and the 3rd on the left is getting filled in.

The back bunker after finishing shaping. This was a rare case where keeping the existing drainage in a bunker renovation was possible.

The back bunker after finishing shaping. This was a rare case where keeping the existing drainage in a bunker renovation was possible.

View of the back bunker from the entry driveway

View of the back bunker from the entry driveway

The finished product. (Image courtesy of Michael Devane of Balsam Mountain Preserve)

The finished product. (Image courtesy of Michael Devane of Balsam Mountain Preserve)